A Kids Rigts Initiative

Levensverhaal Malala

   

Op 6 september 2013 ontving de Pakistaanse Malala Yousafzai de Internationale Kindervredesprijs uit handen van Nobel Vredesprijswinnaar Tawakkol Karman. Malala won de prijs op 16-jarige leeftijd, omdat ze opstaat voor het recht op onderwijs voor alle kinderen en met name voor meisjes. Toen Malala 11 jaar was schreef ze, onder een pseudoniem, over haar passie voor leren en de onderdrukking van de Taliban. Honderden meisjesscholen waren al in brand gestoken of gebombardeerd, en op 15 januari 2009 verklaarde de Taliban dat het voor meisjes niet langer was toegestaan om naar school te gaan. Malala vertelde de wereld hoe het voelde om thuis opgesloten te zijn, zonder een school om naartoe te gaan, terwijl ze dolgraag naar school wilde.

In mei 2009 werd het leven in de Swat-regio te gevaarlijk, waardoor Malala’s familie – zoals vele anderen – gedwongen werd te vluchten. Toen regeringstroepen het gebied drie maanden later heroverde, kwamen ze terug in een stad die door het geweld verwoest was. Het eerste wat Malala deed was kijken of haar boeken nog in haar kamer lagen. En dat was zo. De scholen die niet vernietigd worden, waren nu in staat opnieuw open te gaan, maar het gevaar voor militante aanvallen was nog niet verdwenen.

Onverschrokken pakte Malala haar campagne weer op waar ze gebleven was. Ze hield een persconferentie waarin ze de regering nadrukkelijk vroeg het onderwijs voor kinderen in de Swat Valley te herstellen. In 2010 werd ze de voorzitter van The District Child Assembly, een jeugdforum dat de rechten van kinderen beschermt, gebaseerd op het VN Kinderrechtenverdrag. In 2011 werd Malala genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs. Toen ze deze niet won, besloot de Pakistaanse regering haar de eerste Nationale Jeugd Vredesprijs toe te kennen.

Op 9 oktober 2012 zat Malala in de schoolbus op weg naar huis, toen gewapende Taliban strijders instapten. Ze schoten het 15-jarige meisje in haar hoofd en nek. De aanslag werd meteen opgeëist door de Taliban; ze noemden de campagne van Malala een ‘obsceniteit’. Malala overleefde de aanslag. Ze werd met spoed naar het Verenigd Koninkrijk overgebracht voor behandeling, waar ze herstelde met haar familie aan haar zijde. De wereld was geshockeerd door haar verhaal, en steunbetuigingen van politieke leiders, filmsterren en schoolkinderen. Drie miljoen mensen over de hele wereld ondertekenden een petitie van de UN Special Envoy for Global Education, een oproep om meisjes toegang tot school te geven in Pakistan en overal ter wereld, en voor alle kinderen wereldwijd om naar school te kunnen gaan voor 2015. Wereldwijd zijn er namelijk nog steeds 32 miljoen meisjes die niet naar de basisschool kunnen gaan.

Malala zit weer op school. Niet in Pakistan, maar in het Verenigd Koninkrijk, waar ze nu met haar familie woont. Nog steeds strijdt ze gepassioneerd voor de rechten van kinderen in Pakistan en verder, maar bovenal voor empowerment voor meisjes door middel van onderwijs. Malala wil een sociaal activist en politiek leider worden. 


2013 winnaar Malala Yousafzai

Naam               Malala Yousafzai

Nationaliteit    Pakistaans
Geboortejaar  1997
Woonplaats    Birmingham
Winnaar in      2013
Onderwerp     Recht op onderwijs voor meisjes

Waar woont de winnaar?

Partners 

 

 

Lees meer