A Kids Rigts Initiative

Levensverhaal Thandiwe

In 2007 werd de Internationale Kindervredesprijs uitgereikt aan Thandiwe Chama uit Zambia. Ze ontving de prijs op 16-jarige leeftijd uit handen van Nobel Vredesprijswinnaar Betty Williams en Sir Bob Geldof voor haar inzet voor kinderrechten in haar land, met name het recht op onderwijs.

Toen Thandiwe acht jaar was werd haar school gesloten, omdat er te weinig leraren waren. Dit was onacceptabel voor Thandiwe en ze eiste onderwijs voor haar en haar 60 medeleerlingen. De CECUP School nam de leerlingen vervolgens aan. Nadat Thandiwe zag in welke mate ze haar omgeving kon beïnvloeden, ging ze naar een regeringsfunctionaris om te pleiten voor een nieuw schoolgebouw, zodat de kinderen niet meer buiten in de hete zon hoefden te leren. Sindsdien strijdt Thandiwe voor het recht op educatie voor alle kinderen, ook voor de armen en de zieken..

Ze heeft de verwoestende effecten van hiv en aids van dichtbij meegemaakt. Kinderen overlijden aan de ziekte, kinderen gaan niet naar school en hebben een tekort aan goede voeding. Thandiwe onderneemt actie namens de kinderen die vechten tegen hiv of aids en ze activeert anderen zich ook in te zetten. Zo betrekt ze de gemeenschap door fruit te brengen naar zieke kinderen in het ziekenhuis. Ook adviseert ze kinderen en ouders zich te laten testen voor hiv..

Naast al haar activiteiten, rondde ze haar middelbare school af in 2013. Ze wil graag verpleegster worden. 

2007 Winnaar Thandiwe Chama


Naam              Thandiwe Chama
Nationaliteit    Zambiaans
Geboortejaar  1991
Woonplaats    Lusaka
Winnaar in      2007
Onderwerp      Recht op onderwijs

Waar woont de winnaar?

Partners 

 

 

Lees meer