A Kids Rigts Initiative

De Internationale Kindervredesprijs

De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van Marc Dullaert, voorzitter en oprichter van Stichting KidsRights. De Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind, waar dan ook ter wereld, dat zich op een bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind.


Het begin

De prijs werd in 2005 gelanceerd door KidsRights tijdens de wereldtop van Nobelvredesprijswinnaars in Rome, onder voorzitterschap van Michail Gorbatsjov. Sindsdien wordt de prijs jaarlijks uitgereikt door een Nobel Vredesprijswinnaar. 

Doel

De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind. Met de Internationale Kindervredesprijs zet KidsRights al tien jaar lang een dapper kind in de spotlights. 

De Internationale Kindervredesprijs

De winnaar van de Internationale Kindervredesprijs ontvangt het beeldje ‘Nkosi’, dat laat zien hoe een kind de wereld in beweging brengt, speciaal voor de uitreiking ontworpen door Inge Ikink. Ook krijgt de winnaar een studiebeurs en een wereldwijd podium om de aandacht te vestigen op kinderrechten. Aan de Kindervredesprijs is een projectfonds verbonden van €100.000, dat wordt geïnvesteerd in projecten die direct verbonden zijn het werkveld van de winnaar in het land van de winnaar. Dit bedrag wordt geïnvesteerd in projecten door KidsRights.

Nominatieproces

De winnaar van de Internationale Kindervredesprijs wordt ieder jaar geselecteerd uit nominaties van over de hele wereld. Een onafhankelijk Expert Comité beoordeelt de kandidaten, stelt een selectie van genomineerden samen en kiest vervolgens een winnaar. Ieder jaar probeert KidsRights meer organisaties te bereiken en daarmee meer kinderen die genomineerd kunnen worden voor de Internationale Kindervredesprijs.  KidsRights is van mening dat hoe meer kinderen genomineerd worden en dus erkend worden in hun inzet, hoe groter het platform wordt voor kinderen om de grote potentie die zij in zich hebben om de wereld in beweging te brengen te benutten. 


Het Expert Comité

  • Nevena Vuckovic-Sahovic: voormalig lid VN-Comité inzake de Rechten van het Kind.
  • Professor Jaap Doek: voormalig voorzitter VN-Comité inzake de Rechten van het Kind.
  • Frans Röselaers: voormalig directeur van het IPEC (International Programme on the Elimination of Child Labour) van de ILO (International Labour Organization).
  • Jeroo Billimoria: oprichter en voorzitter van Child Helpline International en oprichter van Aflatoun en Child Savings International.
  • Marc Dullaert: oprichter en voorzitter van KidsRights en grondlegger van de Internationale Kindervredesprijs.


Een platform voor kinderrechten

De Internationale Kindervredesprijs is niet alleen een teken van erkenning voor de jonge winnaars, het biedt de jonge helden ook een wereldwijd platform om hun idealen en acties te promoten. Met deze aandacht hebben hun boodschappen meer invloed en bereiken ze een groter publiek. KidsRights wil met deze wereldwijde aandacht verbetering van kinderrechten stimuleren. 

Locatie

Ieder jaar wordt de Internationale Kindervredesprijs uitgereikt in de Ridderzaal in Den Haag. De Ridderzaal werd in de dertiende eeuw gebouwd door Floris V, graaf van Holland.
In de 15e eeuw vergaderde Phillips de Goede hier met de ridders van het Gulden Vlies. De zaal heeft in de jaren erna voor vele doeleinden gediend, bijvoorbeeld als marktzaal, ziekenhuisafdeling en rijksarchief. Tussen 1898 en 1904 werd de Ridderzaal verbouwd ten bate van zijn huidige functie.

Tegenwoordig wordt de zaal gebruikt voor ceremoniële gelegenheden op nationaal en internationaal niveau. De belangrijkste nationale ceremonie is op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. Dan leest de koning de plannen van de regering voor het komende jaar voor aan de leden van de Eerste en de Tweede Kamer.

ABN AMRO en AkzoNobel

De Internationale Kindervredesprijs wordt gesponsord door ABN AMRO en AkzoNobel. ABN AMRO is sinds 2006 hoofdsponsor van de Kindervredesprijs. De bank ondersteunt KidsRights en de Internationale Kindervredesprijs  financieel, verzorgt de huisvesting van KidsRights en biedt vrijwillige steun middels het inzetten van haar werknemers. Het projectfonds van €100.000 wordt door KidsRights geïnvesteerd in projecten die nauw verbonden zijn met het werkveld van de winnaar in het land van de winnaar.