A Kids Rigts Initiative

Internationale Kindervredesprijs Projecten 2009

Aan de Kindervredesprijs is een projectfonds verbonden van €100.000,-, dat  wordt geïnvesteerd in projecten die verbonden zijn aan het thema van de winnaar. Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld door het AkzoNobel Children’s Peace Fund. Het project dient bij te dragen aan de missie van de winnaar en moet een positieve invloed op zijn of haar omgeving hebben.

World Vision, Tanzania

De Kindervredesprijswinnaar van 2009,  Baruani Ndume, woont in het Nyarugusu vluchtelingenkamp in Tanzania. Het kamp is opgezet voor vluchtelingen uit de Democratische Republiek Congo. Baruani’s wens was dat het prijzengeld van 2009 werd geïnvesteerd in een project dat de levens van kinderen binnen én buiten de vluchtelingenkampen zou verbeteren en de kinderen nader tot elkaar zou brengen.

Het doel van het project is dan ook het verbeteren van het vertrouwen en de competenties van de basisschoolkinderen, zowel in het Nyarugusu vluchtelingenkamp als in de aangrenzende dorpen. De scholen bevorderen de ontwikkeling van de talenten van de kinderen, via bijvoorbeeld sportieve en culturele activiteiten. Om meer begrip tussen de kinderen in en buiten het kamp te creëren, worden er wedstrijden tussen de scholen georganiseerd.

Een extra gezamenlijke inzet tussen kinderen uit het vluchtelingenkamp en kinderen uit de omliggende dorpen is het maken van een maandelijkse radioshow waarin problemen rondom kinderrechten worden besproken. De radioshow wordt zowel in het vluchtelingenkamp als in de omliggende dorpen uitgezonden. Baruani helpt hier uiteraard bij. Met zijn ervaring in het maken van een eigen radioshow, kan hij andere kinderen helpen om dit platform te gebruiken om te pleiten voor kinderrechten.